Trickprøven – et nyt tiltag

Rigtig mange hundeejere hygger sig med at træne tricks og sjove små-øvelser med deres hunde. Enkelte har gjort det til en sport og de konkurrere i Heelwork To Music og Freestyle, men for rigtig mange er det simpelthen for grænseoverskridende at skulle tage kostume på, sætte tricksene sammen til en koreografi og optræde til musik og derfor vælger de bare, at hygge sig med tricksene der hjemme.

Nu er Heelwork To Music og Freestyle sporten imidlertid også åben for de, der ikke er klar til at trække i et farvestrålende kostume og danse til musikken. Fra januar 2014 kan man ved alle Heelwork To Music konkurrencer også stille op til en trick-prøve eller en HTM Færdighedsprøve, som det hedder officielt.

Færdighedsprøverne er, som navnet antyder, en række prøver, hvor ekvipagerne testes i de færdigheder, som det kræver for at kunne lave et HTM eller Freestyle program, men selv i den sværeste klasse, er der ikke noget krav om, at der skal sættes musik til øvelserne. Til gengæld har man fastholdt ønsket om at hunden og ejeren sammen kan lave lige præcis de øvelser, som de synes er sjove og som hunden er god til, så den store grad af frihed til at vælge de øvelser, der passer til den enkelte ekvipage, som vi kender fra HTM og Freestyle, er bevaret i færdighedsprøverne. Handleren må også – lige som i HTM og Freestyle – opmuntre hunden verbalt og med kropssignaler gennem prøverne. Der lægges vægt på at handleren støtter hunden og hjælper den gennem øvelserne, så det bliver en glad og positiv oplevelse for begge parter.

Der er 4 prøver. Færdighedsprøve 1, 2, 3 og titelprøven. Man kan rykke op gennem klasserne efterhånden som man består, man kan vælge at blive i en klasse og forbedre sine point eller man kan vælge at prøve den næste klasse og så rykke ned igen, hvis man vurderer, at sværhedsgraden alligevel blev sat op lidt hurtigere end hunden var klar til.

Det er de samme øvelser, eller i hvert fald overskrift til øvelserne, der går igen gennem alle 4 klasser, men sværhedsgraden bliver højere jo længere op i klasserne man når. Øvelserne er: slalom mellem ben, bakkeøvelse, cirkler, twist, spring, potearbejde, target-arbejde,  positionsarbejde/fastholdelse af positioner, heelwork, hunden arbejder med ryggen til handleren og den frie øvelse.

Et eksempel på hvordan øvelserne udbygges efterhånden som man rykker op, kunne være slalom øvelsen. I klasse 1 skal hundeføreren gå 8 skridt forlæns mens hunden laver slalom mellem handlerens ben. I klasse 2 bliver det en lille tak sværere. Her skal handleren gå 6 skidt forlæns og derefter 6 skridt baglæns, mens hunden slalomer mellem benene. Øvelsen må afbrydes og hunden må roses i retningsskiftet. I klasse 3 bliver øvelsen udbygget yderligere. Her skal hundeføreren nemlig gå 5 skridt sidelæns til højre og 5 skridt sidelæns til venstre, mens hunden går slalom mellem benene. Og til sidst i titelprøven kædes øvelsen i de 3 foregående prøver sammen til en øvelse, hvor hundeføreren bevæge sig i en firkant med 5 skridt frem, 5 skridt til højre, 5 skridt baglæns og 5 skridt til venstre mens hunden går slalom. De 3 første prøver bygger dermed op til, at hunden trin for trin bliver klar til den 4. prøve.

Færdighedsprøverne skal passe til alle hunde og hundeførere. Sværhedsgraden er sat, så alle kan være med og man har altid muligheden for, at vælge en øvelse fra, hvis man skønner, at den ikke passer til hunden eller hundeføreren. Der kan være mange grunde til at springe en øvelse over – hunden kan være fysisk ude af stand til at lave den eller bare have enormt svært ved at lære den. Det har absolut ingen konsekvenser, at vælge en øvelser fra og man behøver ikke give nogen forklaring. Det er hundeførerens beslutning og man sætter blot et minus på pointsedlen for at indikerer, at man springer den givne øvelse over.

I alle klasser er der en eller flere frie øvelser. Der kan være kriterier for hvad der skal indgå i de frie øvelser, men der er også altid en helt fri øvelse, hvor ekvipagen kan vise lige præcis det trick de ønsker. Der er altså rig mulighed for at være kreativ og finde på nye sjove ting at lave med hunden. Langt hen ad vejen er det kun fantasien, der sætter grænser for de tricks vi kommer til at opleve ved færdighedsprøverne.

Efterhånden som man rykker op i klasserne, skal tricksene kædes sammen til små serier af tricks. Hvordan dette gøre og hvilke tricks man ønsker at kæde sammen bestemmer man selv. I klasse 2 skal man f.eks. linke to øvelser sammen, så der kunne man vælge at bede hunden gå 6 skridt baglæns (bakke-øvelsen), kalde den tilbage mellem handlerens ben (linket) og derefter gå 6 skridt mens hunden går slalom mellem benene (første del af slalom øvelsen). Derefter må man afbryde øvelsen og rose hunden inden man fuldender slalom øvelsen ved at gå 6 skridt baglæns mens hunden laver slalom mellem hundeførerens ben.

Hundeføreren skal selv printe en pointseddel ud og tage med til færdighedsprøven. Inden man kommer til prøvedagen, skal man udfylde sedlen med navn og en række andre informationer: hvilken rækkefølge man ønsker at lave øvelserne i, hvilke tricks, der kædes sammen, hvilke tricks man vil lave som frie øvelser og om man vælger en øvelse fra.
Færdighedsprøverne bedømmes af en dommer og ikke af 3, som vi ellers er vant til fra HTM og Freestyle. Man kan få op til 5 points i hver øvelse. Får man et gennemsnit på mindst 3, består man prøven og kan rykke videre til næste klasse, hvis man ønsker det.
Man konkurrerer ikke mod hinanden i færdighedsprøverne – kun mod sig selv.

I titelprøven kan man opnå to forskellige titler. Titlen HTMF (HTM Færdighedsprøve) opnår man, hvis man består prøven med et gennemsnit på 3 points i alle øvelser (ud af max 5 points). Opnår man et gennemsnit på 4,5 eller derover, opnås titlen HTMFx (HTM Færdighedsprøve Ekstra).

Man skal altid have en HTM resultatbog med, når man stiller op til en færdighedsprøve. Den kan købes hos Dansk Kennel Klub.

Klik på billederne for at se dem i større.

Øvelserne i Færdighedsprøve kl. 1 ser således ud:

Slalom mellem ben:
Hunden laver slalom mellem handlerens ben, mens handleren går 8 skridt forlæns.
Bakkeøvelser:
Hunden bevæger sig 4 skridt baglæns i en lige linje. Handleren må gå med hunden, men hunden skal selv bevæge sig baglæns uden pres fra handlerens kropssprog.

Cirkler:
OBS!
I alle cirkeløvelser går hunde forlæns og ikke baglæns rundt om handleren.
Hunden cirkler handleren. Den skal mindst 2 gange rundt om handleren.
Handleren står enten stille på stedet eller drejer rundt på stedet i modsat retning af hunden.

Twist:
Hunden drejer rundt om sig selv mindst 2 gange.

Spring:
OBS!
Handleren medbringer selv sine egne rekvisitter.
Der er ingen krav til hvor højt hundens skal springe.
Et spring er defineret som, at alle 4 poter løftes fra jorden på en gang.
Hunden springer over en stok, som handleren holder i en eller to hænder.

Potearbejde:
Hunden giver pote – dvs. lægger den ene pote i handlerens hånd. Poten skal røre hånden, men behøver ikke ligger der i længere tid.

Target-arbejde:
OBS!
Handleren medbringer sin egen target.
Hunden rører spidsen (inden for de øverste 10 cm. af stokkens ende) af en stok med næsen og bibeholder positionen i 3 sekunder.

Revisit arbejde:
OBS!
Handleren medbringer sine egne rekvisitter.
Hunden cirkler en stok. Handleren bestemmer selv hvilken vej hunden skal bevæge sig rundt om stokken. Den skal mindst 2 gange rundt om stokken.
Positionsarbejde/fastholdelse af positioner:
Hunden lægger hovedet fladt ned på jorden eller lægger det på handlerens hånd, knæ eller anden kropsdel og holder positionen i mindst 3 sekunder.

Heelwork:
OBS!
I alle klasser er heelwork programmerne beskrevet i antal skridt for handleren, men retningsangivelse for hunden.
Med heelwork positioner menes altid de positioner, der er beskrevet i HTM reglerne.
Ekvipagen viser flg. heelwork-serie i en valgfri position:
•    10 skridt frem
•    Højrevending
•    10 skridt frem
•    Venstrevending
•    10 skridt frem
•    Afslutning stående eller siddende roligt i positionen i mindst 3 sekunder indtil dommeren siger ”ja tak”.

Den frie øvelse:
Der vises et trick efter handlerens eget valg, som ikke er vist andet steds i prøven.

Hjælp:
Handleren må opmuntre hunden verbalt og med kropssignaler gennem prøven. Der lægges vægt på at handleren støtter hunden og hjælper den gennem prøven, så det bliver en glad og positiv oplevelse for begge parter.

Se Færdighedsprøve 1 på video her:

Vær opmærksom på, at den frie øvelse ikke er med på videoen – der kan man lave et hvilket som helst trick, som man ønsker og som ens hund synes er sjovt.

Dette indlæg blev udgivet i Færdighedsprøve. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s